Ismét itt a FANTASY EXPO! Öltözz be a kedvenc szereplődnek bármelyik filmből, animéből, videojátékból vagy szimplán találj ki egy saját (Original) jelmezt és jelentkezz helyben vagy online a cosplayversenyre! Ezúttal ismét lesz performance kategória is, szóval aki szeret szerepelni, annak itt a lehetőség! Természetesen ez egy sokkal lazább, kötetlenebb verseny mint a nagyobb rendezvényeken szokott lenni, így bátran várjuk a kezdőket és veteránokat egyaránt. Továbbra is értékes nyereményekkel várunk minden versenyzőt, szóval megéri kipróbálni magad!

SZABÁLYZAT ÉS INFORMÁCIÓK
2021 Fantasy Expo – szeptember 18. Ferencvárosi Művelődési Központ


Facebook csoport Facebook esemény @Kapcsolat

Jelentkezők listája:

1. Reikocakes | World of Warcraft / Zach Fischer – Deathwing
2. Bluebelle creatives | Disney: Hófehérke és a hét törpe – Hófehérke
3. Yeshe cosplay | Diablo 3 – Female monk
4. Pocketwraith | The Witcher 3 – Blood and Wine – Duchess Anna Henrietta
5. Reina | Genshin Impact – Ganyu
6. Lizardman | Witcher 3 – Dandelion
7. Lexymagination | Genshin Impact – Barbara
8. ArrowTeam Cosplay | Assassin’s Creed Revelations – Desmond Miles
9. Kate-chan | Free!! Iwatobi Swimming Club – Matsuoka Rin
10. Emy Cosplay Creations | Original – Outlander – Bálozó hölgy
11. IrishLady cosplay | Jégvarázs, Parti láz – Anna hercegnő
12. Puffancs | Genshin Impact – Lisa
13. Ljudmila Cosplay | The Mandalorian – Mandalorian Armorer
14. Yurunoki | Original – Sakizo (artist) – Chocolate brownie
15. Vici | The Witcher 3: Wild Hunt – Keira Metz

Performance
1. KDA Akali
2. Deadpool K osztag, avagy egy jó nap a katasztrófára
3. (Be) szól a rádió avagy démondogatás a negyedik falon túl
4. Danganronpa V3 killing harmony
5. Csábításból jeles

 • A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
 • A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!
 • Craftmanship kategóriában nincs páros vagy csoportos díjazás, de ha valaki szeretne többedmagával fellépni, akkor erre lehetőség van. Ilyenkor a jelentkezéskor a megjegyzésbe kell beleírni, hogy kikkel szeretnél együtt színpadra lépni.
 • Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet. Fontos! A fájlnevek csak kis betűket, számokat, kötőjelet és aláhúzást tartalmazhatnak, kivéve a kiterjesztés előtti pont. Például: Mészáros Márta.jpg -> meszaros_marta.jpg

1. Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakterek nevét, akit cosplayeztek, illetve az anime, manga, játék, film, regény, képregény pontos címét.

 • Aki az Original (vagyis saját készítésű/nem hivatalos) kategóriában szeretne indulni, az adja meg a karakter megnevezését (pl. „Félkarú rabló”)!
 • Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

2. Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű színes képet töltsetek fel a karakterről.

 • Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos!
 • Ha Original kategóriában indulsz, akkor a legcélszerűbb a karakterről egy ruhatervet feltölteni, de felrakhatsz valamilyen tájképet, vagy “hátteret”, ami illik a karakterhez.
 • Az ajánlott, ideális fájl méret 1920*1080 pixel és maximum 1 megabyte,  jpg formátumban.

3. Zene és videó
A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

Craftmanship: 30-60 másodperc | csapatos fellépés esetén: 40-120 másodperc
Performance: 120-300 másodperc

A zeneszerkesztéshez segítséget ITT találtok. A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt. Ide írhat egy szellemes felkonferálást magának vagy 1-2 mondatban a karakterről és a ruháról, amit a közönséggel szeretne majd megosztani.

*A csapatos craftmanship jelentkezést csak úgy fogadunk el, ha a karakterek azonos animeből / filmből vannak vagy a csoport egy központi, jól definiálható témára épül (pl. mindenki vámpír, miko, iskolás lány, stb… ebben az esetben lehet eltérő az anime). Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

A helyben jelentkezők a zenéjüket egy adott listából választhatják ki! Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is! Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok az infocosplay.hu címre.

Performance kategóriában lehetőség lesz az előadásokat a háttérben vetített videókkal színesíteni. Figyeljetek oda, hogy a videó ne vonja el a figyelmet magáról az előadásról, mert önmagában a videót a zsűri nem fogja értékelni!

 • Amennyiben videót töltötök fel, az tartalmazza a hanganyagot is, így azt külön nem kell feltölteni!
 • Ha videót szeretnétek küldeni, azt egy fájlmegosztó oldalra töltsétek fel, lehetőség szerint dropboxra, google drive-ra, mega-ra, stb., és a linkjét adjátok meg a leírásban.
 • Az előadás alatt a videó természetesen nem kötelező.
 • A videó hosszát kötelező beírni a leírásba! (pl.: meszaros_ildiko.avi hossza: 05:00)

Paraméterek:
Konténer: .AVI, .MP4, .MKV, .WMV
Framerate: min. 23.97 fps, max. 29.97 fps
Minimum felbontás: 640×360 (16:9) és 640×480 (4:3)
Maximum felbontás: 1920×1080 (16:9) és 1280×960 (4:3)
Maximális időtartam: 5 perc
Maximális méret: 200 MB

Figyelem: az előadás alatt nem lehet váltani a zenei formátum és a videó formátum között! Akik videót töltenek fel, azok a videóba vágják bele az előadásuk hangjait és zenéit, mert nem lesz lehetőség váltásra. pl. NEM lehet megcsinálni, hogy 1 perc videó, majd átvált mp3-ba a technikus és x perc múlva vissza! A vidókat csak ilyen formában fogadjuk el, amennyiben ez nem teljesül, a regisztráció érvénytelen! Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

4. Fénykérés
A fellépéshez lehetséges fénykérést leadni, melyet a jelentkezéssel együtt előre kell leadni. Helyben fénykérést nem tudunk sem felvenni, sem teljesíteni, így csak az előre leadott fénykérést teljesítjük (ez alól csak a helyben jelentkezők kivételek). A jelentkezés során minden fénykérést megvizsgálunk és visszajelzünk, hogy teljesíthető-e. Amennyiben nem tudjuk teljesíteni lehetőség van a módosítására email-ben. A fénykérést csak abban az esetben tudjuk teljesíteni, ha pontosan, idők megjelölésével adjátok le nekünk! Ha nem így történik a leadás, a fénykérés automatikusan visszautasításra kerül!
Példa helyes fénykérésre: – az első 10 másodpercben legyen sötét – a 10. és 20. másodperc között legyen kék szín
Példa helytelen fénykérésre: – ahol felpörög a zene ott villogjanak a lámpák – a lassú résznél legyen zöld a világítás


  Craftmanship (kosztümkészítés)

Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly.

  Performance (előadás)

Aki ebben a kategóriában kíván versenyezni, annak a feladata az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása lesz. Természetesen az élethű ruha itt is fontos, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon is folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter. Természetesen egy rövid jelenetet is eljátszhat, vagy eljátszhatnak, mivel egyénileg és csoportosan is lehet nevezni.

 • Az előadásra maximum 5 perc áll a versenyzők rendelkezésére, és aki túllépi ezt a határt, azt kizárjuk a versenyből, mindenféle további indoklás nélkül!
 • Maximum 8 fő lehet egy csoport.
 • A színpad mérete 10×4 méter.
 • Az előadóknak ugyanúgy meg kell jelenniük a zsűri előtt, hogy értékeljék a kosztümöket és lehetőségük lesz több díjat is megnyerni ezáltal.
 • Magát az előadást CSAK a közönség fogja szavazással értékelni.

Díjazás

A verseny során a zsűri több kategóriában oszt ki díjakat. A nyerteseket a programzárás előtti eredményhirdetés során jelentjük be és vehetik át a nyereményüket. Ha valaki nem tud megjelenni, hogy átvegye a nyereményét, akkor utólagos egyeztetés alapján fog eljutni hozzá a csomag. A kiosztott díjak a helyszínen esetleg eltérhetnek a meghirdetettől, amennyiben túl kevés induló van az adott kategóriában.

1. Karakterhasonlóság

 • Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
 • A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert.
 • A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

2. Kivitelezés, technika (csak craftmanship kategória esetén)

 • A ruha minden része el lett-e készítve.
 • Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
 • Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
 • Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
 • Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: Anime, Manga, Videojátékok, amerikai vagy európai rajzfilmek (pl. Disney), élőszereplős Fantasy és Sci-fi filmek (Star Wars, Harry Potter, stb), Visual Kei, Dorama vagy saját.

Legjobb Kosztüm (1. | 2. | 3. helyezett)
A leglátványosabb, legszebb jelmez. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti ruhára.

Legjobb Original Kosztüm
A leglátványosabb, legszebb saját jelmez. A zsűri a kreativitást és a ruha elkészítésének technikáját értékeli.

A közönség kedvence
A közönség ezúttal is megválaszthatja a maga kedvencét. A legtöbb közönségszavazatot kapott versenyző kapja ezt a díjat.

A legjobb előadás
A legtöbb közönségszavazatot kapott performance kapja ezt a díjat. Az előadást csak a közönség fogja értékelni!


Fontos információk a versenyről

 • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
 • A versenyzőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a jegyükről!
 • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
 • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
 • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
 • A verseny divatbemutató jellegű, vagyis zenére felvonulsz és pózolsz a fotósoknak és a közönségnek 30-60 másodpercig. Ezt célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát.
 • A színpadra lépésed előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni.
 • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
 • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani szervezőt.
 • Minden versenyzőről készül majd kép a zsűrizés után. Ezeket a fotókat a rendezvény és a cosplay.hu fotósai készítik majd és később megtekinthetőek a cosplay.hu-n. Épp ezért, ne rohanj el a színpadra levonulás után, ott fognak várni a segítők, akik elkísérnek hivatalos fotósainkhoz.
  Közvetlenül a verseny után pedig nagy közös fotózás is lesz a színpadon, erről se maradjatok le!
 • Estefele lesz az eredményhirdetés  (kb. 18.00). A nyertesek a díjaikat a színpadon kell átvenniük. Ha valaki nyer, de nem tud jelen lenni a díjátadón, annak a díját NEM tudjuk postán elküldeni, csak egy előre egyeztetett időpontban és helyen veheti majd át a rendezvény után.
 • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
 • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját. A segítők esetlegesen segítenek a takarításban.
 • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
 • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
 • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!

Gyakran Feltett Kérdések

Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

k. Indulhatok-e olyan jelmezzel, amivel már részt vettem másik versenyen?
v. Igen, bármilyen jelmezzel indulhatsz, kötöttségek nélkül

k. Nevezhetek-e craftmanship-re fekete-fehér képpel vagy fanarttal?
v. Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el. Kivétel az „Original” kategória!

k. Kötelező zenét feltölteni?
v. Igen!

k. Az előadásom átlépheti-e az 5 percet, ha nagyon szépen kérem?
v. Nem. Semmilyen módon, és senkivel nincs kivételezés. Az 5 perc túllépése kizárást von maga után!

k. Az előadás 5 percébe a felvonulás és levonulás a színpadra is beleszámít-e?
v. Nem, amennyiben nincs látványosan elhúzva.

k. Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?
v. Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?
v. Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 800×600 és lehetőleg 4:3-as képarányú.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?
v. Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

k. Van a zeneszerkesztéshez vagy a forgatókönyvhöz valami segítség?
v. Van, a cosplay.hu weboldalon mind a kettőhöz találsz segítséget.

k. Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?
v. A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

k. Honnan tudom, hogy bekerültem-e?
v. A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

k. Milyen gyakran frissül a cosplayes lista?
v. 2-5 nap, a jelentkezések számától függően.

k. Már 10 nap is eltelt, a lista frissült, de nem vagyok rajta, mit lehet ilyenkor tenni?
v. Ellenőrizd a leveleidet, hogy kaptál-e értesítőt valami hibáról (a SPAM mappát is nézd át), ha nem kaptál, akkor jelezd a szervezőknek még a határidő lejárta előtt!

k. A cosplayversenyre nevezők számára biztosítanak-e ingyenes belépőt?
v. Nem! A jegyéről mindenkinek magának kell gondoskodni!

k. A fellépésem során hibás volt a zene vagy kép, mit lehet ilyenkor tenni?
v. Nagyon ritka eset, de ilyenkor azonnal jelezd a segítőknek a problémát, ha bizonyítható, hogy a hiba szervezői oldalon volt, akkor lehetőséget kapsz újra fellépni. Ha a hiba a feltöltött zenével volt, abban az esetben nem tudunk segíteni.

k. A hivatalos fotósok képeit hol tudom megnézni?
v. https://albums.cosplay.hu/

k. Valami nem tetszik nekem, ha hisztizek, toporzékolok és sírok a szervezőknek, akkor mit érek el?
v. Kizáratod magad a versenyről…

k. mreit mnte at a csirek za uto n?
v. Sajnos szervező nem beszél újmagyar. Kéretik a kérdéseket emberi módon megfogalmazni.

k. Küldtem levelet a szervezőknek, már 10 perc eltelt, és nincs válasz.
v. Türelem választ terem. Ez néha akár több nap is lehet (a szervező is ember valahol ^_^).

k. “Sasuke12 vok és jelentkeztem a versenyre, megkaptátok?”
v. Neved? Kategória? Mikor jelentkeztél?

k. “Cosplay Verseny” vagy “Cosplayverseny”?
v. A magyar nyelvtan szabályai szerint: Cosplayverseny!