Ismét itt a FANTASY EXPO! Öltözz be a kedvenc szereplődnek bármelyik filmből, animéből, videojátékból vagy szimplán találj ki egy saját (Original) jelmezt és jelentkezz a cosplayversenyre! Ezúttal is lesz performance kategória, aki szeret szerepelni, annak itt a lehetőség! Bátran jelentkezhetnek a kezdők és veteránok is egyaránt. Továbbra is értékes nyereményekkel várunk minden versenyzőt, szóval megéri kipróbálni magad!

SZABÁLYZAT ÉS INFORMÁCIÓK
Regisztrációs határidő: 2023. december 2. 

Craftmanship jelentkezők
Performance jelentkezők

REGISZTRÁCIÓ:

Craftmanship Performance
 • A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
 • A verseny nem korhatáros, de 12 éves kor alatt szülői felügyelet ajánlott!
 • A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!
 • Craftmanship kategóriában nincs páros vagy csoportos díjazás, de ha valaki szeretne többedmagával fellépni, akkor erre lehetőség van. Ilyenkor a jelentkezéskor a megjegyzésbe kell beleírni, hogy kikkel szeretnél együtt színpadra lépni.
 • Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet. Fontos! A fájlnevek csak kis betűket, számokat, kötőjelet és aláhúzást tartalmazhatnak, kivéve a kiterjesztés előtti pont. Például: Mészáros Márta.jpg -> meszaros_marta.jpg
 • A versenyre korlátozott idő áll rendelkezésre, ezért túljelentkezés esetén várólistát alakítunk ki, melyről értesítünk benneteket.
ÚJ KATEGÓRIA: KEZDŐK
Szeretsz cosplayezni, saját magad készíted a jelmezed, szeretnéd magad kipróbálni a színpadon, de nem szeretnéd azonnal a tapasztalt cosplayesekkel összemérni magad? Szeretettel várunk a kezdő kategóriánkban! A kezdő kategóriát azok számára hoztuk létre, akik még csak most próbálgatják szárnyaikat a cosplaykészítésben, és nem rendelkeznek sok hónapos/éves tapasztalattal vagy sosem nyertek még versenyen.
A jelentkezés során az űrlapon pipáld be ha kezdő vagy még, a zsűri pedig ez alapján fog elbírálni.
Ha valaki visszaél a kategória adta lehetőséggel (többszörös nyertes pl.), annál figyelmen kívül hagyjuk és normál kategóriába soroljuk automatikusan!

 


1. Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakterek nevét, akit cosplayeztek, illetve az anime, manga, játék, film, regény, képregény pontos címét.

 • Aki az Original (vagyis saját készítésű / nem hivatalos) kategóriában szeretne indulni, az adja meg a karakter megnevezését (pl. „Félkarú rabló”)!
 • Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

2. Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű színes képet töltsetek fel a karakterről.

 • Ha lehet, teljes alakos képet töltsetek fel a karakterről, mivel az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, szintén nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos!
 • Ha Original kategóriában indulsz, akkor a legcélszerűbb a karakterről egy ruhatervet feltölteni, de felrakhatsz valamilyen tájképet, vagy “hátteret”, ami illik a karakterhez.
 • Az ajánlott, ideális fájl méret 1920*1080 pixel és maximum 1 megabyte, jpg vagy png formátumban.

3. Zene és videó
A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

Craftmanship: 30-60 másodperc
Performance: 1-3 (egyéni/páros) / 2-4 perc (csoportos)

A zeneszerkesztéshez segítséget ITT találtok. A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt. Ide írhat egy szellemes felkonferálást magának vagy 1-2 mondatban a karakterről és a ruháról, amit a közönséggel szeretne majd megosztani.

*A csapatos craftmanship jelentkezést csak úgy fogadunk el, ha a karakterek azonos animeből / filmből vannak vagy a csoport egy központi, jól definiálható témára épül (pl. mindenki vámpír, miko, iskolás lány, stb… ebben az esetben lehet eltérő az anime). Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

Performance kategóriában lehetőség lesz az előadásokat a háttérben vetített videókkal színesíteni. Figyeljetek oda, hogy a videó ne vonja el a figyelmet magáról az előadásról, mert önmagában a videót a zsűri nem fogja értékelni!

 • Amennyiben videót töltötök fel, az tartalmazza a hanganyagot is, így azt külön nem kell feltölteni!
 • Ha videót szeretnétek küldeni, azt egy fájlmegosztó oldalra töltsétek fel, lehetőség szerint dropboxra, google drive-ra, mega-ra, stb., és a linkjét adjátok meg a leírásban.
 • Youtube, Tiktok, Instagram, Facebook és más videómegosztó linket NEM fogadunk el!
 • Az előadás alatt a videó természetesen nem kötelező.
 • A videó hosszát kötelező beírni a leírásba! (pl.: meszaros_ildiko.avi hossza: 03:00)

Paraméterek:
Konténer: .AVI, .MP4, .MKV, .WMV
Framerate: min. 23.97 fps, max. 29.97 fps
Minimum felbontás: 640×360 (16:9) és 640×480 (4:3)
Maximum felbontás: 1920×1080 (16:9) és 1280×960 (4:3)
Maximális időtartam: 4 perc

Figyelem: az előadás alatt nem lehet váltani a zenei formátum és a videó formátum között! Akik videót töltenek fel, azok a videóba vágják bele az előadásuk hangjait és zenéit, mert nem lesz lehetőség váltásra. pl. NEM lehet megcsinálni, hogy 1 perc videó, majd átvált mp3-ba a technikus és x perc múlva vissza! A vidókat csak ilyen formában fogadjuk el, amennyiben ez nem teljesül, a regisztráció érvénytelen! Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

4. Fénykérés
A fellépéshez lehetséges fénykérést leadni, melyet a jelentkezéssel együtt előre kell leadni. Helyben fénykérést nem tudunk sem felvenni, sem teljesíteni, így csak az előre leadott fénykérést teljesítjük (ez alól csak a helyben jelentkezők kivételek). A jelentkezés során minden fénykérést megvizsgálunk és visszajelzünk, hogy teljesíthető-e. Amennyiben nem tudjuk teljesíteni lehetőség van a módosítására email-ben.
A fénykérést csak abban az esetben tudjuk teljesíteni, ha pontosan, idők megjelölésével adjátok le nekünk! Ha nem így történik a leadás, a fénykérés automatikusan visszautasításra kerül!
Példa helyes fénykérésre: – az első 10 másodpercben legyen sötét – a 10. és 20. másodperc között legyen kék szín
Példa helytelen fénykérésre: – ahol felpörög a zene ott villogjanak a lámpák – a lassú résznél legyen zöld a világítás


A verseny menete

A versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly.

Délelőtt minden craftmanship versenyzőnek kötelezően meg kell jelennie a zsűri előtt. A performance kategóriában a zsűrizés opcionális, csak abban az esetben szükséges megjelenniük, amennyibe a kosztümjét szeretné craftmanshipben is versenyeztetni. 
Az öltözőknél a segítők fognak titeket eligazítani és a zsűri elé terelni.

A zsűri az alábbi módon értékeli a kosztümöket:

1. Karakterhasonlóság

 • Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
 • A versenyző milyen mértékben tudja megjelenésében visszaadni a karaktert.
 • A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

2. Kivitelezés, technika

 • A ruha minden része el lett-e készítve.
 • Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
 • Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
 • Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
 • Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

Esetleges kizáró indok: rendelt vagy más szakember által készített ruha, elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul). Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.
Forrás: Anime, Manga, Videojátékok, amerikai vagy európai rajzfilmek (pl. Disney), élőszereplős Fantasy és Sci-fi filmek (Star Wars, Harry Potter, stb), Visual Kei, Dorama vagy saját.

  Craftmanship (kosztümkészítés)

Itt, mint ahogy a kategória neve is mutatja (az angol szó jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.) a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly.

 • A versenyzőknek szabadon választott zenére felvonulva a színpadon mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.
 • Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).

  Performance (előadás)

Aki ebben a kategóriában kíván versenyezni, annak a feladata az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása lesz. Természetesen az élethű ruha itt is fontos, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon is folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter. Természetesen egy rövid jelenetet is eljátszhat, vagy eljátszhatnak, mivel egyénileg és csoportosan is lehet nevezni.

 • Az előadásra limitált idő áll a versenyzők rendelkezésére, és aki túllépi ezt a határt, azt kizárjuk a versenyből, mindenféle további indoklás nélkül!
 • Minimum 3 és maximum 8 fő lehet egy csoport.
 • A színpad mérete 10×4 méter.
 • Az előadóknak a előzsűrizés opcionális, de lehetőségük van több díjat is megnyerni ezáltal.

Díjazás

A verseny során a zsűri több kategóriában oszt ki díjakat. A nyerteseket a programzárás előtti eredményhirdetés során jelentjük be és vehetik át a nyereményüket. Ha valaki nem tud megjelenni, hogy átvegye a nyereményét, akkor utólagos egyeztetés alapján fog eljutni hozzá a csomag. A kiosztott díjak a helyszínen esetleg eltérhetnek a meghirdetettől, amennyiben túl kevés induló van az adott kategóriában.

Legjobb Kosztüm (1. | 2. | 3. helyezett)
A leglátványosabb, legszebb jelmez. Feltétele, hogy az összhatás minél jobban hasonlítson az eredeti ruhára.

Legjobb Original Kosztüm
A leglátványosabb, legszebb saját jelmez. A zsűri a kreativitást és a ruha elkészítésének technikáját értékeli.

Legjobb Kezdő Cosplayes
Ezt a díjat azok között osztjuk ki, akik még kezdők, hogy ezzel is bátorítsuk őket a további versenyzésre. 

A legjobb előadás
A zsűri által összességében legjobbnak, legkreatívabb ítélt előadás.

A legjobb koreográfia 
A legjobb zenés és táncos előadás.

A legjobb karakter alakítás
Az az előadó kapja, aki a leghitelesebben alakítja a karakterét!

A közönség kedvence
A közönség ezúttal is megválaszthatja a maga kedvencét. A legtöbb közönségszavazatot kapott versenyző kapja ezt a díjat.


 

Fontos információk a versenyről

 • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
 • A versenyzőknek saját maguknak kell gondoskodniuk a jegyükről!
 • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
 • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
 • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
 • A verseny divatbemutató jellegű, vagyis zenére felvonulsz és pózolsz a fotósoknak és a közönségnek 30-60 másodpercig. Ezt célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát.
 • A színpadra lépésed előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni.
 • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
 • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani szervezőt.
 • Minden versenyzőről készül majd kép a zsűrizés után. Ezeket a fotókat a rendezvény és a cosplay.hu fotósai készítik majd és később megtekinthetőek a cosplay.hu-n. Épp ezért, ne rohanj el a színpadra levonulás után, ott fognak várni a segítők, akik elkísérnek hivatalos fotósainkhoz. Közvetlenül a verseny után pedig nagy közös fotózás is lesz a színpadon, erről se maradjatok le!
 • Estefele lesz az eredményhirdetés  (kb. 18.00). A nyertesek a díjaikat a színpadon kell átvenniük. Ha valaki nyer, de nem tud jelen lenni a díjátadón, annak a díját NEM tudjuk postán elküldeni, csak egy előre egyeztetett időpontban és helyen veheti majd át a rendezvény után.
 • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
 • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját. A segítők esetlegesen segítenek a takarításban.
 • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
 • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
 • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!

Gyakran Feltett Kérdések

Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

k. Indulhatok-e olyan jelmezzel, amivel már részt vettem másik versenyen?

v. Igen, bármilyen jelmezzel indulhatsz, kötöttségek nélkül

k. Nevezhetek-e craftmanship-re fekete-fehér képpel vagy fanarttal?

v. Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el. Kivétel az „Original” kategória!

k. Kötelező zenét feltölteni?

v. Igen!

k. Az előadásom átlépheti-e az időkeretet, ha nagyon szépen kérem?

v. Nem. Semmilyen módon, és senkivel nincs kivételezés. Az 5 perc túllépése kizárást von maga után!

k. Az előadás 5 percébe a felvonulás és levonulás a színpadra is beleszámít-e?

v. Nem, amennyiben nincs látványosan elhúzva.

k. Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?

v. Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?

v. Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 800×600 és lehetőleg 4:3-as képarányú.

k. Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?

v. Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

k. Van a zeneszerkesztéshez vagy a forgatókönyvhöz valami segítség?

v. Van, a cosplay.hu weboldalon mind a kettőhöz találsz segítséget.

k. Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?

v. A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

k. Honnan tudom, hogy bekerültem-e?

v. A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

k. Milyen gyakran frissül a cosplayes lista?

v. 2-5 nap, a jelentkezések számától függően.

k. Már 10 nap is eltelt, a lista frissült, de nem vagyok rajta, mit lehet ilyenkor tenni?

v. Ellenőrizd a leveleidet, hogy kaptál-e értesítőt valami hibáról (a SPAM mappát is nézd át), ha nem kaptál, akkor jelezd a szervezőknek még a határidő lejárta előtt!

k. A cosplayversenyre nevezők számára biztosítanak-e ingyenes belépőt?

v. Nem! A jegyéről mindenkinek magának kell gondoskodni!

k. A fellépésem során hibás volt a zene vagy kép, mit lehet ilyenkor tenni?

v. Nagyon ritka eset, de ilyenkor azonnal jelezd a segítőknek a problémát, ha bizonyítható, hogy a hiba szervezői oldalon volt, akkor lehetőséget kapsz újra fellépni. Ha a hiba a feltöltött zenével volt, abban az esetben nem tudunk segíteni.

k. A hivatalos fotósok képeit hol tudom megnézni?

v. https://albums.cosplay.hu/

k. Valami nem tetszik nekem, ha hisztizek, toporzékolok és sírok a szervezőknek, akkor mit érek el?

v. Kizáratod magad a versenyről…

k. mreit mnte at a csirek za uto n?

v. Sajnos szervező nem beszél újmagyar. Kéretik a kérdéseket emberi módon megfogalmazni.

k. Küldtem levelet a szervezőknek, már 10 perc eltelt, és nincs válasz.

v. Türelem választ terem. Ez néha akár több nap is lehet (a szervező is ember valahol ^_^).

k. “Sasuke12 vok és jelentkeztem a versenyre, megkaptátok?”

v. Neved? Kategória? Mikor jelentkeztél?

k. “Cosplay Verseny” vagy “Cosplayverseny”?

v. A magyar nyelvtan szabályai szerint: Cosplayverseny!


Facebook csoport @Kapcsolat